Spam zijn berichten die je ongevraagd krijgt. Op je mobiele telefoon of via internet. Spammers zijn bedrijven of particulieren die je ongevraagd berichten sturen. Bel je via internet? En wordt je via internet ongevraagd door een computer gebeld? Dan noemen we dit spit.

Spam versturen is verboden

Spam of spit versturen is in Nederland of vanuit Nederland verboden. Dit staat in de Telecommunicatiewet.

Let op: heb je een bedrijf of particulier toestemming gegeven om je berichten te sturen? Bijvoorbeeld naar je mobiele telefoon of via e-mail? Dan mag dit bedrijf of deze particulier je wel spam of spit sturen.

De verzender

Het is verboden om op de verzendknop te drukken en zo spam te versturen. Zo iemand heet een verzender. Maar het is ook verboden om opdracht te geven om spam te versturen. Iemand die opdracht geeft, is ook een verzender.

De OPTA probeert spam te stoppen

De OPTA is toezichthouder op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt. De OPTA zorgt ervoor dat iedereen zich aan het verbod op spam en spit houdt. OPTA is een afkorting van Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit.

Spam naar bedrijven mag (nog) wel

Wie ongevraagd berichten wil sturen naar particulieren, moet hen vooraf om toestemming vragen. Maar bij bedrijven, stichtingen en verenigingen hoeft dit niet. Ongevraagd berichten sturen naar bijvoorbeeld het e-mailadres of de fax van een bedrijf, mag dus. Maar dat gaat misschien veranderen. Er wordt een wet gemaakt die het sturen van spam naar bedrijven ook verbiedt. Vanaf wanneer die wet gaat gelden, is nog niet bekend.

Er zijn uitzonderingen

Soms is het versturen van spam niet verboden. Hebt je iets bij een bedrijf gekocht? Of hebt je andere zaken gedaan, bijvoorbeeld een busje gehuurd? En hebt je toen jouw e-mailadres gegeven aan het bedrijf? Dan mag dit bedrijf je berichten sturen. Zelfs als je toen voor zo'n bericht niet duidelijk toestemming hebt gegeven.

Maar in de wet staat nog meer:

- De berichten die je dan ongevraagd krijgt moeten wel te maken hebben met het bedrijf waar je zaken mee hebt gedaan. Een autoverhuurbedrijf mag je dus alleen over huurauto's spam sturen.
- Geeft je jouw e-mailadres aan een bedrijf? Dan moet het bedrijf je wel melden hoe je dit eenvoudig weer kunt stoppen. Bovendien moet het bedrijf dit melden bij elk bericht dat je krijgt, nadat je met het bedrijf zaken hebt gedaan.

In Europa geldt opt-in

In Europa mogen bedrijven en particulieren je alleen een bericht sturen als je vooraf toestemming hebt gegeven om bijvoorbeeld jouw e-mailadres te gebruiken. Dit systeem heet opt-in.

In de VS en veel andere landen geldt opt-out

In de Verenigde Staten mogen bedrijven en particulieren je in principe wel berichten sturen zonder dat je vooraf toestemming hebt gegeven om bijvoorbeeld jouw e-mailadres te gebruiken. Je moet dan wel de mogelijkheid krijgen om de spam te stoppen. Dit systeem heet opt- out.

Krijg je ongevraagd berichten uit het buitenland? Dan kunt u een klacht indienen via Spamklacht.nl.

Website van Spamklacht.nl

Je internetprovider hoeft spam niet tegen te houden

Je internetprovider is volgens de Nederlandse wet een transporteur. Je internetprovider is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten die je krijgt. Daarom hoeft jouw internetprovider spam niet tegen te houden.