De belangrijkste factor bij het voorkomen van een besmetting is je eigen gedrag. Omdat botnetwerken, virussen en malware zich dagelijks ontwikkelen kan geen enkele virusscanner je 100% veiligheid garanderen. Als je verstandig van internet gebruik maakt, is de kans op besmetting direct vele malen kleiner. Daarnaast is het zeer verstandig om een aantal basis beveiligingsstappen te nemen. Hieronder zetten wij wat tips op een rijtje.

Let op hoe je het internet gebruikt
  • Gebruik geen illegale versies van software, bijvoorbeeld een gekraakte versie van Microsoft Office of een nieuw spel. Juist deze illegale versies of de programma's waarmee een legale versie te kraken is, bevatten vaak virussen of andere malware.
  • Open niet zomaar bestanden die je worden toegestuurd via bijvoorbeeld mail of MSN, ook niet als ze van een bekende lijken te komen. Malware wordt vaak verspreid door te doen alsof het een leuke foto of muziekbestand is.
  • Lees de speciale pagina over internetveiligheid op de website van uw ISP. Iedere ISP is verplicht je goed te informeren over de risico's van internet. Schroom niet om voor vragen over internetveiligheid contact op te nemen met je ISP.
  • Zorg indien je website scripting bevat ALTIJD up to date is met de laatste versie van het programma dat je gebruikt. Anders kan je website kwetsbaar worden voor hackers en hiermee de gehele server en honderden andere websites in gevaar.
  • Laat nooit "probeersels" staan op je hostingaccount, zeker als deze scripting bevat. Probeersels worden vaak snel vergeten, en de scripting zal verouderen en kwetsbaar worden voor hackers.
  • Lees de informatie van de overheidscampagne Veilig internetten heb je zelf in de hand

Zorg voor een goede basisbeveiliging van je computer
  • Zet automatische updates aan voor je besturingssysteem.
  • Gebruik een virusscanner. Een gratis virusscanner is AVG.
  • Zet de firewall van je besturingssysteem aan.
  • Beveilig, indien aanwezig, je draadloze internetverbinding.

Zorg voor een goede basisbeveiliging van je hostingpakket
Zorg dat je gescripte website altijd up to date is met de laatste versie, en verander regelmatig je wachtwoord