Wat is een botnet?

Botnets of botnetwerken zijn speciale netwerken van computers en servers. Je kunt zeggen dat een botnet computers en servers 'kaapt'. Zonder toestemming van de eigenaren worden op hun computers en servers programma's geïnstalleerd. Daarmee kan iemand ze op afstand gebruiken. Meestal worden de computers en servers in een botnetwerk gebruikt voor allerlei vormen van cybercrime. Zonder dat de eigenaar dat merkt!

Cybercrime

Stel je voor dat iemand anders stiekem je foto's bekijkt of je bankgegevens of klantgegevens van je webshop kan stelen. In veel gevallen maakt een botnet inbreuk op de veiligheid en persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van een computer en website. Maar soms worden computers en servers in een botnetwerk juist gebruikt om andere internetgebruikers lastig te vallen. Bijvoorbeeld door spam te versturen.

Wat gebeurt er als mijn computer of website besmet is?

Maakt jouw computer en/of website onderdeel uit van een botnet? Dan is de kans groot dat je daar niets van merkt. Ondertussen vormt je computer en/of website wel een gevaar voor je eigen veiligheid en privacy. En voor die van anderen.

Internetproviders kunnen botnet besmettingen herkennen in hun netwerk. Wanneer je internet- of hostingprovider vaststelt dat je computer en/of website besmet is, kan hij je internetprovider internetverbinding in 'quarantaine' plaatsen en je hostingprovider jouw website blokkeren. Dit betekent dat je tijdelijk geen of slechts gedeeltelijk gebruik kunt maken van internet en/of website. Hiervan wordt je op de hoogte gesteld door je eigen aanbieder.

Schoonmaken

Het is dan de bedoeling dat jij zelf je computer 'schoon' maakt en houd. Vraag je internetaanbieder je hierbij te helpen. Hij kan je uitleggen wat je kunt doen. Als je jouw computer hebt schoongemaakt, zal je internetprovider je weer toegang geven tot internet. Zodat je daar weer zonder besmettingen gebruik van kunt maken.

Tip: gebruik bijvoorbeeld de volgende gratis softwarepakketten om je systeem te scannen op besmettingen:

Je hostingprovider zal nadat de computer schoon is, je hostingaccount verwijderen en opnieuw installeren. Je zult dan opnieuw je (veilige en upgedate) website moeten uploaden, je emailadressen opnieuw moeten aanmaken enz. Tevens dien je de wachtwoorden te wijzigen.