Een virus is een stukje software wat andere programma’s of bestanden besmet. Virussen bestaan in alle soorten en maten. Sommigen laten systemen vastlopen door zichzelf eindeloos te kopiëren. Andere plaatsen een boodschap op je scherm of wissen belangrijke bestanden.

Virussen kunnen meeliften op e-mails, op gekopieerde bestanden, via netwerken, via je website of op data die staat op een drager zoals een USB stick, een CD of een floppy. Virussen verspreiden zich soms door kopieën van zichzelf te verzenden aan alle contacten in je e-mailadressenlijst. Probeer virussen dus te weren!

Tips

Het volgende geldt vooral voor individuele computers. Instellingen hebben vaak op serverniveau virusscanners geïnstalleerd, maar die bieden geen garantie. Blijf daarom waakzaam.

• Open geen e-mail van onbekenden.
  • Installeer professionele virusscanner-software en zorg ervoor dat deze de updates regelmatig en bij voorkeur automatisch bijwerkt.
  • Laat de anti-virussoftware alle data scannen die binnenkomt: e-mails, CD’s, diskettes, USBsticks en downloads.
  • Download alleen software van betrouwbare websites.
  • Stuur geen viruswaarschuwingen door; soms zijn het zélf virussen of nepwaarschuwingen (hoaxes).
  • Maak regelmatig backups van belangrijke documenten, software en website.
  • Controleer regelmatig of je website nog up to date is met de software/programma dat je op je website(s) gebruikt