Spyware is software die stiekem meelift op andere software die je download en installeert. Het verzamelt allerlei privé-gegevens over je systeem, de programma’s die je gebruikt, je e-mailadressen, welke websites je bezoekt en stuurt deze door naar derden.

Is je websitepagina ineens veranderd? Krijg je heel veel ongewenste popups, is je computer trager geworden of krijgt je heel veel e-mail binnen? Dan kan je computer of website al besmet zijn.

Tips
  • Klik niet automatisch op ja / accepteren bij elke pop-up die verschijnt. Vaak geef je dan toestemming om spyware te installeren.
  • Vermijd zoveel mogelijk het downloaden van allerlei gratis software op vage websites. Deze bevat vaak spyware.
  • Download alleen software van betrouwbare websites, zoals Tucows of Download.com.
  • Lees altijd de voorwaarden voordat je iets installeert. In de voorwaarden staat vaak dat je toestemming geeft om bepaalde spyware mee te installeren.
  • Gebruik een andere browser zoals Mozilla Firefox en Chrome. Spyware maakt vaak gebruik van beveiligingslekken in Microsoft Internet Explorer.