Hoe worden hostingaccounts gehackt?

Helaas is het vaak moeilijk te zeggen waar het probleem exact zat waardoor de hacker een account volledig had overgenomen. Maar uit ervaring kunnen we 4 scenario's aanwijzen:

  1. Een te gemakkelijk wachtwoord;
  2. De website was niet up to date;
  3. Vergeten testaccounts;
  4. Gebruik van openbare WIFI.

Wachtwoord

Vele vinden een moeilijk wachtwoord te lastig en dus nemen ze vaak een te gemakkelijk wachtwoord. Hackers maken daarvan handig gebruik. Ze hebben gescripte bots die razendsnel de meestvoorkomende wachtwoorden proberen. Dus een sterk wachtwoord is altijd erg belangrijk, hoe lastig het soms ook kan zijn.

Website niet up to date

Veel mensen maken gebruik van content managment systems (zoals WordPress, Joomla, Drupal etc). Ze zijn vaak erg handig in gebruik, maar hierin schuilt het probleem dat dergelijke software up to date dient te worden gehouden. Regelmatig worden er namelijk door de makers van deze systemen updates uitgebracht. Als deze updates niet worden doorgevoerd ontstaan er kwetsbaarheden waar hackers gebruik van maken om vervolgens een hosting account binnen te dringen.

Vergeten testaccounts

Vele maken testaccounts aan om te kijken hoe bepaalde content managements systemen werken. Op zich geen probleem echter vergeten klanten soms deze accounts weer te verwijden. Probleem word dan vaak een combinatie van een te gemakkelijk wachtwoord en software die verouderd.

Openbare WIFI

Veel wachtwoorden worden gestolen als je gebruik maakt van openbare WIFI. Vooral in de zomermaanden zie je een stijging van dit probleem aangezien veel mensen op vakantie graag hun internet willen behouden en dus op vliegvelden en campings e.d. op openbare WIFI gaan zitten. Hacker spelen hier gemakkelijk op in, en zetten cloons op van de bestaande WIFI en vangen zo heel gemakkelijk de inloggegevens en wachtwoorden op.

  • 0 Gebruikers die dit nuttig vonden
Was dit antwoord nuttig?

Lees ook

Wat is een virus?

Een virus is een stukje software wat andere programma’s of bestanden besmet. Virussen bestaan in...

Wat is spyware?

Spyware is software die stiekem meelift op andere software die je download en installeert. Het...

Uitleg over botnets en bescherming tegen botnets

Wat is een botnet? Botnets of botnetwerken zijn speciale netwerken van computers en servers. Je...

Zijn jullie servers beveiligd?

Ja, onze servers en ons netwerk is beveiligd met onder andere hardwarematige firewalls. Maar...

Hoe kan ik mijn website het beste beveiligen?

Veel klanten staan er niet bij stil dat ze zelf ook een stuk verantwoordelijkheid hebben over de...