Hostingprovider wordt soms verward met internetprovider.

Een internetprovider is een bedrijf dat je in staat stelt om over het internet te surfen en te e-mailen, via inbellen of een abonnement (bijv. een ADSL abonnement). De internet provider wordt ook wel accesprovider genoemd.

Een hostingprovider is een bedrijf dat een zware computer heeft gekoppeld aan het internet (een z.g. server). Op die server wordt je website geïnstalleerd en krijgt dan haar unieke adres. Het adres, in het Engels afgekort met URL, is de complete aanduiding van je website. Dus www. plus domeinnaam plus .extensie, bijv. www.lientje.com.

Wanneer iemand jouw website wil bekijken op zijn PC, dan wordt jouw website eerst van de server van jouw hosting provider verstuurd naar de server van de internet provider van die persoon. En van daar verder verstuurd (gedownload) naar de PC van die persoon.

Maar let op: Bijna elke internetprovider biedt naast internet ook hosting aan. Internetproviders zijn dus meestal ook hostingproviders - omgekeerd vaak niet. Hosting bij internetproviders is over het algemeen behoorlijk duur.

De meeste internetproviders bieden aan hun inbel- of ADSL-klanten de mogelijkheid om een kleine, gratis website (een z.g. homepage) te plaatsen. Deze komt altijd op een z.g. subdomein te staan van de internetprovider zelf.