Domeinnamen hebben een belangrijke functie in het internetverkeer. Door middel van domeinnamen kan op een makkelijke manier contact gelegd worden met computers, websites en elektronische postbussen van instellingen, bedrijven en individuele personen. Via een domeinnaam kan men bijvoorbeeld de site van een bedrijf bereiken en vervolgens: informatie opvragen, een catalogus bekijken, advertenties opgeven, financiële transacties verrichten en bestellingen doen. Domeinnamen vormen een soort handvat op het internet.

De oorsprong van de domeinnaam heeft te maken met een uniek nummer dat elke computer op internet heeft. Dat nummer heet IP-adres (Internet Protocol). Het bestaat uit een combinatie van cijfers. Omdat woorden makkelijker zijn te onthouden dan cijfers, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen. Die namen worden in een Domain Name Server (DNS) terugvertaald naar nummers. Iedere domeinnaam is opgebouwd uit minimaal twee onderdelen. De meest rechtse component wordt het ‘top level domain’ genoemd. De country code top level domain names (ccTLD) verwijzen naar landen, zoals .nl voor Nederland, .be voor België of .de voor Duitsland.

Naast deze landcodes zijn er ook generic top level domain names (gTLD), zoals .com, .org en .net, die generiek zijn en niet staan voor een bepaald land.