Hoe herken ik emailscams/phishing

Hoe herken je een phishing-mail, een bericht gemaakt door criminelen om persoonlijke gegevens te ontfutselen? Hieronder enkele tips:

Onpersoonlijke aanhef

De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht, maar bevat een algemene aanhef, zoals 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw'.

Slecht taalgebruik

Lopen zinnen in de tekst niet of worden er veelvuldig spel- en grammaticafouten gemaakt? Een enkele vergissing is natuurlijk mogelijk, maar professionele bedrijven zullen in hun communicatie zo weinig mogelijk fouten maken. Vaak zijn mails met veel taalfouten vertaald door een vertaalmachine, waardoor vreemde zinnen ontstaan. Dergelijke e-mails zijn mogelijk afkomstig van criminelen uit het buitenland.

Onbekend e-mailadres

Controleer of het e-mailadres van de afzender dat van het bedrijf is. Hoewel bedrijven niet altijd een meteen herkenbaar mailadres zullen gebruiken (facebook.com gebruikt bijvoorbeeld adressen eindigend op facebookmail.com), is een e-mailadres eindigend op @abnambro.nl een duidelijke hint. Hier gebruiken criminelen een domeinnaam die lijkt op de officiële naam ABN AMRO, maar plaatsen er een B tussen.

Bedrijven gebruiken over het algemeen geen gratis mailboxen als Hotmail of Gmail.

Vreemde links

Een link kan op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, maar naar een schadelijke website leiden. Controleer voordat u op een link of knop klikt waar deze naartoe leidt. Dit kun je zien door met je cursor boven de link te hangen, zonder er op te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.

Vraag om persoonlijke gegevens

Bedrijven zullen nooit vragen om een wachtwoord of pincode.