Domein Informatie

Domeinnamen hebben een belangrijke functie in het internetverkeer. Door middel van domeinnamen kan op een makkelijke manier contact gelegd worden met computers, websites en elektronische postbussen van instellingen, bedrijven en individuele personen. Via een domeinnaam kan men bijvoorbeeld de site van een bedrijf bereiken en vervolgens:

  • informatie opvragen,
  • een catalogus bekijken,
  • advertenties opgeven,
  • financiële transacties verrichten
  • bestellingen doen.

Domeinnamen vormen een soort wegwijzer op het internet.

Zorg dus dat je goed nadenkt over een eventuele passende domeinnaam voor je website. De juiste domeinnaam bedenkt men vaak niet even in 5 minuten op een zondagochtend. Wij adviseren je hiervoor de tijd te nemen, rustig voor te gaan zitten en het nodige onderzoek doen. Derhalve willen wij je de volgende tips meegeven:

Kort en krachtig

Een domeinnaam moet kort en krachtig zijn. De domeinnaam www.kaas.nl is beter dan www.degoedkoopstekaaswebhop.nl. Verminder dus het aantal tekens en letters.

Goed te onthouden

Kies een eenvoudig te onthouden domeinnaam. Doe dit door naast een korte en bondige domeinnaam te kiezen voor rijm of alliteratie. Een goed voorbeeld van een domeinnaam met rijm is www.appelwijnazijn.nl. Alliteratie vind je bij de volgende domeinnamen: www.worstwinkel.nl of www.worstwereld.nl. Herhaling van de letter ‘w’.

Eenvoudig uit te spreken en te spellen

Een domeinnaam moet goed uit te spreken zijn en eenvoudig te spellen zijn. De zogenaamde tongbrekers adviseren wij te vermijden. De domeinnaam www.wijnmagnole.nl of www.wijnmaison.nl zijn voorbeelden van tongbrekers en worden vaak verkeerd uitgesproken. Met name bezoekers met dyslexie hebben moeite om deze woorden te spellen. Een betere domeinnaam is www.wijnhuis.nl of www.123wijn.nl.

Eenvoudig te schrijven

Zorg voor een domeinnaam die makkelijk te schrijven is. Typefouten zijn zo gemaakt en zeker als er Engelse termen gebruikt worden binnen een domeinnaam. De domeinnaam www.goodidea.com is voor veel gebruikers minder eenvoudig te schrijven dan www.goedidee.nl.

Onderscheidend van de domeinnaam van concurrenten

Het is belangrijk dat de domeinnaam verschilt van de domeinnaam van de concurrent. Als de domeinnaam te veel lijkt op de domeinnaam van de concurrent ontstaat er verwarring en is de kans groot dat de bezoeker alsnog naar de concurrent gaat en uiteindelijk nooit op uw website beland.

Beschikbaarheid

Bekijk ook of de domeinnaam die je zoekt nog vrij is. De meeste domeinnamen zijn al in het bezit van een ander. Begint u b.v. een webshop in herenschoenen en heb je een groot budget, dan is het mogelijk om een bestaande domeinnaam over te kopen. Het kopen van een domeinnaam kan net als het kopen van een woning een goede investering zijn. Een domeinnaam behoudt zijn waarde en is vaak in de toekomst te verkopen met winst. Heb je weinig marketingbudget dan wordt het lastig om een goede domeinnaam te vinden. Dan moet je vaak creatief zijn.

Brainstormen

Begin met brainstormen. Zet alle woorden op papier die gerelateerd zijn aan een product. Wees creatief en bedenk ook synoniemen die te maken hebben met het onderwerp. Zodra je al deze woorden op papier heeft, wordt het tijd om te zoeken naar een zoekmachinevriendelijke domeinnaam. Een zoekmachinevriendelijke domeinnaam is een domeinnaam waarbinnen een zoekwoord centraal staat.

Combineer zoektermen en zet mogelijke domeinnamen op papier. Een zoekmachinevriendelijke domeinnaam zorgt met name voor veel bezoekers via de organische zoekresultaten van Google. Het grote voordeel van een zoekmachinevriendelijke domeinnaam is dat de bezoeker gelijk ziet waar uw website over gaat, bijvoorbeeld www.trendysnieuws.nl.

Kun je geen goede zoekmachinevriendelijke domeinnaam vinden? Kies dan voor een domeinnaam met een hyperbool. Overdrijf en geef aan wat jouw website zo speciaal maakt. Een goed voorbeeld is de domeinnaam www.schoenengigant.nl of nog bekender www.schoenenreus.nl.

Creatief met domeinnamen

De domeinnamen in Nederland raken op. De markt raakt verzadigd. Ben je op zoek naar een domeinnaam, dan kun je twee dingen doen: je koopt een bestaande domeinnaam over of je bent creatief en gaat op zoek naar nieuwe domeinnamen. Ons persoonlijk advies: wees creatief. Volg in ieder geval bovenstaande tips en kijk eens over grens. Leg bijvoorbeeld direct een domeinnaam vast in het buitenland of kies een korte url. Bekijk ook de andere extensies die wij je bij het zoeken adviseren, zoals .nu, .com, .eu of .net.

Hulp bij het uitzoeken van een geschikte domeinnaam

Indien u er echt niet uit komt, dan willen wij u graag helpen bij het proces. Neemt in dat geval rustig contact op met onze supportdesk. Wij hebben immers al meer dan 15 jaar ervaring, en weten vaak precies wat er wél en niet mogelijk is.